Arta unei lumi mai fericite

De-a lungul timpului, căldura pe care sufletele noastre o emană este captată, în general, în anumite puncte cheie ale anului, când prea bine știm că este momentul să dăruim. Probabil datorită atmosferei de familie, de bunătate și liniște, tindem să le oferim inimilor nevoiașe în căutare de fericire o parte din magia festivă a sărbătorilor. Însă, oare, unde se duc aceste inimi când se termină perioada Crăciunului?

Oare unde se duce toată această artă de a face lumea fericită?

În cotidianul pe care încercăm să îl confruntăm cu toții, zilnic, într-o lume plină de agitație și presiune, să fii un om bun nu ar trebui să fie rezervat doar pentru perioadele festive. În fiecare zi, avem oportunitatea de a aduce un zâmbet pe fața cuiva, de a oferi un sprijin sau de a face un act de bunătate care poate salva vieți și schimba suflete.

Gesturile mici pot avea un impact imens. O simplă vorbă bună, un zâmbet către un străin sau o acțiune spontană, din inimă, pot face diferența. Putem avea oportunitatea în viața de zi cu zi să ne deschidem sufletul pentru a face astfel de fapte, fără a aștepta ceva în schimb, ci pur și simplu compasiunea primită. Empatia este cheia pentru construirea unor conexiuni mai profunde și pentru a deveni un sprijin real pentru cei din jur.

Este vorba despre nivelul de înțelegere umană, însă și de abilitatea de a privi dintr-o perspectivă diferită. Fiind oameni, trebuie să acceptăm deschiderea față de experiențele altora, dar și de greutățile lor constante astfel încât să fim conștienți de nevoile și emoțiile celor din jur.

Una dintre cele mai valoroase competențe pe care le putem dezvolta este ascultarea activă. Oamenii apreciază să fie ascultați, iar acest lucru simplu poate consolida relațiile și poate oferi sprijin afectiv. Totodată, într-o manieră profundă putem asculta vocile persoanelor care au nevoie de ajutor prin voluntariat. Putem să alegem să reprezentăm și, de ce nu, să rezolvăm diferite probleme ce afectează o comunitate. Putem ajunge de la voluntariat ocazional, la unul constant. Astfel, la rândul nostru, prin puterea exemplului, reușim să motivăm și lumea din jurul nostru să creeze pe tot parcursul anului relații interumane.

De altfel, este un moment special când, la finalul zilei, sufletul nostru este umplut de căldura altora. Este sentimentul de împlinire și satisfacție știind că am avut un aport important asupra celorlalți. În plus, din punct de vedere personal, atingem autocunoașterea și ne înțelegem valorile.

A fi altruist în zilele obișnuite nu solicită eforturi remarcabile, ci mai degrabă impune un angajament constant față de valorile esențiale ale umanității. Prin exercițiul zilnic de conectare profundă, generozitate și evoluție personală putem asigura viitorul unei lumi mai fericite, indiferent de sezon sau context social.

Firu-Baciu Irina

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Alte articole