Basmul dincolo de povești

Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea…, stai, asta cred că era încheierea. Nu te teme, dragă cititorule, nu este un comentariu sau vreun rezumat pentru Harap Alb, doar urmează să descoperi cu alți ochi lumea fermecată a basmelor și cum acestea stau la baza societății noastre și a compasului tău moral.

Încă din antichitate, fiind una dintre cele mai vechi specii ale literaturii, basmele au circulat prin viu grai, continuând să fie transmise din generație în generație, evoluând odată cu tehnologia, până în ziua în care a devenit material de studiu în examenul maturității.

Poate te întrebi cum au reușit aceste povești să străbată sute de ani de istorie, prin importanța lor. Chiar așa, ce este atât de important la basme?

Primul scop care îți vine în minte este probabil pentru a adormi copiii. Nu este un răspuns greșit. Dacă îi citești basme unui copil înainte de culcare, îi vei activa imaginația. Astfel, relaxarea provocată de vorbele tale cu tâlc îl vor ajuta pe micuț să aibă vise mai bogate și un somn mai odihnitor. Însă adevărata importanță a basmelor este mult mai profundă.

Haide să descoperim împreună câteva motive pentru care basmele sunt fundamentale în viața noastră:

1. Dezvoltă moralitatea și etica


Prin folosirea simbolică a personajelor, care sunt cu ușurință încadrate în categorii sociale, copiii reușesc încă de la o vârstă fragedă să aibă contact cu ce este catalogat ca fiind bine și rău. Aceste concepte le vor fi foarte utile până la maturitate, mai exact până când se vor încumeta să citească, Nietzsche.


2. Dezvoltarea vocabularului


Basmele oferă o bogăție lexicală prin cuvinte neobișnuite sau arhaice, mărind vocabularul copiilor. Prin contextul narativ și repetiția cuvintelor, acestea facilitează înțelegerea și reținerea, auzind același cuvânt în diverse contexte. De asemenea, folosirea figurilor de stil pentru a da viață personajelor și evenimentelor, îi introduce în lumea creativă a limbajului și îi ajută să perceapă mai multe sensuri ale cuvintelor și intenția lor.


3. Experimentarea emoțiilor


Basmele sunt cruciale în înțelegerea emoțiilor pentru copii, oferindu-le o panoramă complexă asupra experiențelor personajelor, facilitând astfel recunoașterea și gestionarea propriilor sentimente. Prin explorarea universurilor fantastice ale basmelor, copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea, experimentând intensitatea emoțiilor și înțelegând mai profund reacțiile lor. Prin acest mod sigur de experimentare, copiii au acces la un mic antrenament înainte de experiența lor propriu-zisă în societate, ceea ce le dezvoltă empatia, intrând în pielea personajelor.


4. Dezvoltarea gândirii critice


Basmele oferă copiilor oportunități de a analiza personaje și acțiuni complexe, dezvoltându-le discernământul și înțelegerea conflictelor și a moralei. Tematicile etice provocatoare îi încurajează să își formeze opinii și argumente proprii, asupra cărora cugetă, analizează și iau decizii, unul din cele mai bune exerciții pentru creier și imaginație. Ploturile complexe îi determină să analizeze și să sintetizeze informațiile, încurajând creativitatea, basmele oferind copiilor perspective multiple și soluții inventive pentru probleme. În urma aventurilor dintre rânduri, vor învața să analizeze și să depășească obstacolele în moduri creative.


5. Stimulează atenția


Cunoaștem problema majoră a generației noastre, retenția de atenție extrem de scăzută în ultimii ani (8 secunde după cele mai recente studii). Această scădere drastică se datorează aplicațiilor de social media, ce ne oferă conținutul de divertisment pe tavă și nu mai avem nevoie să așteptăm nicio secundă pentru ceea ce căutăm. Basmele în schimb, contracarează lipsa aceasta de interes, deoarece trebuie urmat firul logic al evenimentelor și nu poți accesa finalul fără să treci împreună cu personajele prin toate aventurile lor. Acest lucru stimulează enorm atenția copiilor și reușește să îi facă mai răbdători, crescându-le capacitatea de concentrare la nivel individual. Pe lângă aceasta, devin și niște ascultători foarte buni, încercând constant să absoarbă fiecare informație și detaliu.


Și-am încălecat pe-o căpșună și v-am spus o minciună. Glumesc, tot ce este mai sus este cât se poate de adevărat. Pare greu de crezut că un simplu basm poate să dezvolte un copil pe atât de multe arii, însă acesta este și motivul pentru care a supraviețuit sutelor de ani de istorie. Important este să nu uităm niciodată că mereu vom rămâne copii și sufletul nu îmbătrânește, doar carcasa ce îl înconjoară. Mereu avem de învățat lucruri noi și ne putem redescoperi de nenumărate ori dacă ne privim ca pe un basm: niște ființe simple la prima vedere, dar cu sentimente și motive profunde.


Amu cică era odată… nu, așa cred că trebuia să încep…


Tudoroiu Alexandru-Ștefan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Alte articole