Cauza Proiectului

Ce se întâmplă în spatele unor uși închise? Ce durere există într-un zâmbet aparent al unei mame și soții supuse unei vieți abuzive?

Deși subiectul este unul deseori evitat și ascuns în spatele unor aparențe crude, sub imaginea unei familii fericite și împlinite, există și cazuri în care realitatea nu este cea pe care noi ne-o imaginăm. Violența, controlul și șantajul, puse sub semnul mariajului, al dragostei și al unei căsnicii fericite, nu sunt cazuri rare. Ele există pretutindeni, însă de multe ori sunt trecute cu vederea, ascunse sub motivul rușinii și al fricii. Oamenii au tendința să considere că ceea se se întâmplă în sânul familiei trebuie să rămână acolo, însă, fără ajutorul nostru, lucrurile se pot înrăutăți. O singură vorbă aruncată în public, sub pretextul „nervilor”, poate ascunde o poveste dureroasă și o situație deloc fericită, atât pentru mamă, cât și pentru copii, care sunt obligați zi de zi să ia parte la abuzul din familie.

Cum arată o femeie abuzată?

Poate nu știi sau nu ți-ai dat seama până acum, dar o femeie abuzată nu arată într-un mod specific, poate fi oricine: femeia care s-a așezat lângă tine în metrou, vecina din blocul tău, îți poate fi rudă sau chiar prietenă. Acea persoană duce o viață normală, ca tine, dar fiecare moment trăit de aceasta este presărat de frică, teamă, rușine și furie. Fiecare ușă trântită, fiecare vorbă spusă la repezeală, fiecare gest care ar putea fi considerat nepotrivit de partenerul ei reprezintă pentru agresor un motiv de abuz, fie el fizic sau emoțional.

De ce nu cere ajutorul?

Femeia abuzată consideră că locul ei este exact acolo unde se află. Nu știe unde să meargă, cui să ceară ajutorul, se teme de ce s-ar putea întâmpla cu viața ei și a copiilor. Agresorul stabilește o relație de dependență cu victima lui, ea poate depinde de el atât prin suport financiar, cât și moral fiind atașată emoțional de existența bărbatului din viața ei. În mintea unei femei agresate, tot ce i se întâmplă are o cauză și de aceea, tinde să se obișnuiască cu insultele, cu certurile și reproșurile, iar de cele mai multe ori femeia se învinovățește pentru ceea ce i se întâmplă.

Ce motiv are agresorul?

Aparent, în mintea celui care atacă, drepturile și controlul asupra femeii din viața lui sunt infinite. Agresorul consideră că totul i se cuvine lui, că doar el are puterea și obligația de a-și impune respectul și regulile. Bărbatul nu este neapărat sub influența drogurilor sau a alcoolului, abuzul există pretutindeni și scuzele care apar sunt un semn al lipsei de responsabilitate și asumare. Nu a fost doar „un moment de rătăcire”, agresorul este conștient de faptele sale și de cele mai multe ori își maschează agresivitatea în public pentru a menține aparențele.

Află mai multe →

Donează →

Ce putem face noi?

Dacă suntem martorii unui abuz de orice fel, fie el fizic sau emoțional, avem datoria să ascultăm, să judecăm limpede situația și să găsim cea mai bună soluție pentru ca victima să nu fie pusă în pericol. Orice urmă de ignoranță din partea noastră poate fi fatală pentru destinul celei puse în pericol. Deși acest subiect este considerat deseori ca fiind unul tabu, niciodată nu este prea târziu să ne deschidem ochii și să sărim în ajutorul victimelor, care au atât de multă nevoie de sprijin.

Academia SpEranței,

Proiect caritabil organizat de două ori pe an în preajma sărbătorilor, a ales ca, pentru această ediție de Paște, să susțină cauza unei asociații care își propune să ofere sprijin moral și un adăpost temporar pentru femeile și copiii abuzați.

Casa Ioana

a fost concepută în anul 1997 și funcționa inițial ca un adăpost de noapte pentru persoanele fără locuință. Mai târziu, ei și-au îndreptat atenția către nevoile femeilor și ale copiilor care aveau parte de repetate acte de violență în sânul familiei. În ziua de astăzi, ocupația lor principală este cea de a oferi adăpost și suport emoțional celor care au nevoie de sprijin, iar în același timp se ocupă cu prevenirea și reducerea cazurilor de abuz al femeilor. Ei și-au propus să îndrume femeile singure să își recapete independența, forța și curajul necesare pentru a merge mai departe în viață. Tot aceștia militează pentru îmbunătățirea legislației privind problemele familiilor și susțin diferite cauze și acțiuni care încurajează găsirea de noi soluții și îmbunătățiri ale situațiilor prezente.Stela Nicoleta Stoian
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)