Retrospectivă

Cuvântul doamnei Virginia Mărăcine

„Pentru mine tot proiectul a început încă din anul 2004, de Crăciun, la inițiativa mea pusă la cale cu ajutorul domnului prof. univ. dr. Emil Scarlat și a doamnei prof. univ. dr. Ana Andrei din catedra de Cibernetică, ca răspuns la un mail venit de la o studentă de la Universitate, provenită dintr-un mediu defavorizat. Acel mail suna așa: „Aș vrea să fac ceva frumos Crăciunul acesta pentru persoanele instituționalizate (bătrâni, copii). Putem face ceva împreună?” Am dat curs acestei invitații și așa a apărut prima acțiune de Crăciun, la căminul de bătrâni de la Ciolpani, unde am mers cu daruri. A fost pur și simplu o acțiune de voluntariat atunci. Denumirea de Academia SpEranței o datorez surorii mele care este specialist în marketing, numele fiind ales pentru a pune în evidență rolul ASE și speranța, umanitatea, ajutorul pentru cei aflați în nevoie.”

Oana Diaconu & Andreea Istrate

22 Noiembrie 2018

Oana Diaconu: „Academia SpEranței este un proiect deosebit și foarte drag mie. Scopul său, dar și bucuria resimțită după ce observi că efortul echipei a constituit un real ajutor, sunt sentimentele pe care le culegi din ochii copiilor (celora în a căror case am ajuns). În cazul ediției de Crăciun - 2018, am reușit să venim in sprijinul a 6 familii defavorizate. Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, împodobirea unui brad a avut o importanță deosebită pentru copiii care nu aveau posibilități. În opinia mea, contribuția aparent infimă a studenților în cadrul proiectului ajunge să fie un efort colectiv ce continuă să ne depășească așteptările cu trecerea fiecărei ediții. Din coordonarea Academiei SpEranței alături de Andreea am învățat să fiu mult mai organizată și mai conștientă că e important să lucrezi alături de echipa ta, susținerea fiind reciprocă.
Andreea Istrate: „Pentru mine Academia SpEranței este un proiect de suflet, cu și despre oameni. Nu știu exact cum să exprim în cuvinte sentimentele trăite pe tot parcursul organizării acestei ediții sau cele pe care le am în clipa în care scriu aceste rânduri. Uitându-mă în urmă și amintindu-mi, pasiunea și emoția cu care a fost organizată această ediție, mi se umple inima de fericire. Împreună cu Oana, am constatat că viețile sunt măsurate prin valoarea pe care o oferim altora, iar ediția aceasta, noi am gândit cu inima și am dăruit zâmbete. Cred că putem aproxima numărul de ore investite pentru ca acest proiect să se desfășoare cât mai bine sau putem aprecia succesul ediției în cifre, însă ceea ce nu putem măsura este entuziasmul, împlinirea sau satisfacția pe care am simțit-o în momentul în care am mers la familiile mai puțin norocoase și am realizat că un ajutor mic poate produce o bucurie imensă în preajma sărbătorilor de iarnă. Din punctul meu de vedere, scopul caritabil al acestui proiect determină oamenii, atât pe cei din echipă, cât și pe cei care participă la evenimentele desfășurate, să fie mai deschiși și dornici să facă un bine fără să aștepte ceva în schimb, să contribuie la strângerea de fonduri pentru o cauză umanitară. Totodată, apreciez enorm faptul că doamna profesor Mărăcine, alături de echipa de proiect a fiecarei ediții, își dedică o parte din timp pentru a aduce speranță în sufletul unor persoane defavorizate.
Evenimente: Stand, Laser Tag, Seara de jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Stand-up Comedy, Seara de teatru

Alexandru Roșu & Razvan Mihai

22 Februarie 2018

Razvan Mihai: „Pentru mine, Academia SpEranței a însemnat primul proiect la care am luat parte chiar dacă nu eram în echipă. Am fost impresionat de scopul pe care îl are, acela de ajuta oamenii. Acesta a fost principalul motiv pentru care am vrut să coordonez un proiect. Cauza ediției trecute a fost o fată de la Cibernetică, aceasta având o problemă foarte gravă de sănătate.”
Alexandru Roșu „Am ales să coordonez acest proiect împreună cu Răzvan Mihai, deoarece am fost marcați de extraordinara influență pe care o are ajutorul din exterior asupra unor oameni pe care cel mai probabil nu i-ai mai întâlnit până acum. Deși poate pare greu să conștientizăm acest lucru, a ne răpi o parte din timpul pe care îl considerăm atât de prețios, poate însemna pentru unii oameni mai mult decât ne-am putea imagina vreodată. Orice încurajare sau sprijin oferit poate fi o nouă rază de speranță pentru aceștia, oferindu-le suportul moral de a se reîntoarce la ceea ce noi considerăm o viață normală. Academia SpEranței este un proiect care răsună a voluntariat pur, îndreptându-și atenția către persoanele din medii defavorizate ce au nevoie de sprijin material sau moral. Proiectul oferă tuturor participanților la evenimente șansa de a dona cauzei fiecărei ediții, în apropierea sărbătorilor de iarnă și celor pascale. Pe lângă ajutorul propriu zis oferit celor defavorizați, se contribuie astfel și la dezvoltarea spiritului civic al studenților, aceștia fiind în general publicul țintă al evenimentelor noastre. Coordonarea acestui proiect a reprezentat una dintre cele mai frumoase și marcante perioade ale vieții mele, unde, alături de o echipă deosebit de frumoasă și unită, căreia țin să îi mulțumesc înca o dată, am reușit să ne punem pasiunile în practică și să ajutăm.”
Evenimente: Stand, Laser Tag, Seara de jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Stand-up Comedy
Cauza: Cătălina Gherasim, absolventă CSIE în promoția 2018 și de asemenea fost SiSCot, diagnosticată cu glioblastom temporio-parietal drept

Lorena Bodea & Bianca Botezatu

22 Noiembrie 2017

Lorena Bodea: „Zâmbete, responsabilitate, muncă, recunoștință, ajutor, oameni. Academia SpEranței a însemnat multe lucruri pentru mine. A fost în primul rând un câștig, am câștigat oameni, momente. Am avut și de dat: timp, încredere, sprijin. Cred că toți cei care reușim să ajutăm Academia SpEranței să prindă contur simțim la un moment dat ceva din toate astea, însă din poziția de coordonator e imposibil să ratezi o stare. Academia SpEranței pentru mine nu este un proiect pe care l-am coordonat, e o poveste care m-a definit ca om. Nu uiți copilul care te întreabă, cu lacrimi în ochi: ”Promiți că te întorci?”
Bianca Botezatu „Academia SpEranței reprezintă pentru mine un proiect de suflet, un episod de neuitat din parcursul meu în SiSC, o perioadă minunată plină de momente în care am luptat, alături de întreaga echipă, cu multă energie pentru a ajuta oameni care au mai multă nevoie decât noi. Căci acest proiect este despre oameni, despre puterea de a ajuta, despre dorința de a dărui, despre acele lucruri mici pe care noi le putem face pentru ceilalți. Academia SpEranței înseamnă pentru mine gesturi simple, bunătate și generozitate, însă mai mult decât atât, OAMENI FERICIȚI .”
Evenimente: Laser Tag, Campionat de fotbal, Stand, Seară de jocuri, Campionat de baschet, Stand-up Comedy.
Cauze: Asociația HelpAutism și 3 familii foarte sărace din București: familia Păun, familia Cazan și familia Baban.


Șerban-Cristian Baicu & Ginel Guiu

12 Martie 2017

Ginel Guiu „Proiectul acesta reprezintă, de departe, cel mai frumos moment din viața mea. Nu există nimic care să te facă să te simți la fel de împlinit ca acel moment în care te prezinți în fața copiilor cu lucrurile de care au nevoie, iar ei îți zâmbesc. Am fost îndrăgostit de zâmbete în această viață, dar nu cred că există vreun zâmbet care să îți atingă inima așa cum o fac cele ale copiilor pentru care zâmbetul în sine este o luptă. Într-adevăr, lupta pe care o porți și tu, ca membru în această echipă, pentru a trezi acele zâmbete, este extenuantă, dar uiți de ea imediat după ce a trecut, pentru că nu trebuie să te gândești de două ori la ce faci pentru a găsi puterea de a te sforța încă o zi.”
Șerban-Cristian Baicu „Pentru mine Academia SpEranței a însemnat o perioadă în care lucrurile s-au întâmplat foarte repede și în care m-am dedicat 100% acestui proiect care mi-a arătat că, uneori, trebuie să te pui pe tine pe locul 2 pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât tine. Din punctul meu de vedere, Academia SpEranței reprezintă chintesența voluntariatului deoarece presupune să te dedici întru totul unei cauze și să lupți pentru aceasta. Desfășurarea proiectului presupune organizarea multor activități într-un timp relativ scurt, aspect ce poate genera stres, presiune și oboseală, însă toate acestea nu se pot compara cu răsplata pe care o primești la final: să vezi zâmbind niște oameni care poate uitaseră să facă acest lucru.”
Evenimente: Laser Tag, Campionat de fotbal, Stand, Seară de jocuri, Campionat de baschet, Stand-up Comedy.
Cauze: Cauze: Asociația HelpAutism și 3 familii foarte sărace din București: familia Păun, familia Cazan și familia Baban.