Retrospectivă

Irina Firu-Baciu & Ioana Mihai - martie 2022

Cum voluntariatul aduce oamenii împreună, Academia SpEranței a reunit studenții pentru a dărui un zâmbet în preajma Sărbătorilor Pascale. Când ne gândim la acest proiect, ne vin în minte trei cuvinte: SOLIDARITATE, COMPASIUNE și IMPLICARE! Având alături o echipă dedicată, dar și o mulțime de alte persoane dornice de a ajuta, am reușit să aducem pe un făgaș mai bun viețile unor oameni mai puțini norocoși. Este vorba despre lumea din jurul nostru, dar și despre sentimentul pe care fiecare SiSCot l-a putut trăi împreună cu ceilalți. A fost o experiență încărcată pentru toți cei implicați. Încărcată cu task-uri, cu evenimente, cu emoție, dar și cu momente frumoase petrecute alături de prieteni, Ediția de Paște 2022 a reușit să lase în urma ei o echipă mai unită și multe zâmbete sincere, pline de căldură, după doi ani de incertitudine.

Evenimente ediție de Paște 2022: Standul, cafeneauA SpEranței, Campionatele de baschet și de fotbal, Escape room, Seara de jocuri, Petrecere tematică, Laser Tag.

Cauză ediție de Paște 2022: Ionela Gabriela Matei, fostă studentă la Facultatea de Economie Agrară și a mediului din cadrul ASE, a cărei familie a suferit arsuri grave în urma unui incendiu, lucru care nu le-a permis să se întrețină.

Ana Petrescu & Diana Șuică - decembrie 2019

Ana Petrescu: „Academia SpEranței a fost primul proiect cu care am luat contact în SiSC și deși nu mai fusesem membru, m-am simțit parte din proiect pentru că noi toți contribuim la zâmbetele pe care acesta le transmite. Au fost momente grele la care nu mă gândeam până să fiu coordonator. În ceea ce privește echipa, pentru Academie e destul de greu să mobilizezi oamenii deoarece se desfășoară foarte rapid, într-o perioadă scurtă. Adăugând și oboseala acumulată până în iarnă, a fost și mai greu. Unul dintre cele mai importante momente-cheie este, cu siguranță, atunci când se merge la cauză. Pentru aceasta s-a realizat tot proiectul, iar acesta este lucrul prin care se deosebește Academia de celelalte proiecte. Cred orice student ar trebui să participe la acest eveniment pentru că este proiectul care surprinde cel mai bine esența voluntariatului, bazându-se pe ajutor într-un scop caritabil și arată că oricine poate ajuta dacă își dorește acest lucru. E un mod foarte plăcut de a face un lucru bun, oricât de mic ar fi, orice contează. Plus că atmosfera de la evenimente e foarte frumoasă, când stai alături de prieteni și petreceți clipe de neuitat.”

Diana Șuica: „Am ales sa coordonez proiectul alături de Ana deoarece am fost colege în liceu și ne-am dorit să facem acest lucru împreună. Nu am fost membru în altă ediție de Academia SpEranței, dar mi-am dorit foarte tare să mă implic ca să ofer o parte din mine oamenilor, să îi ajut pe cei mai puțin norocoși. Dintre toate proiectele, pe acesta l-am simțit cel mai aproape de sufletul meu și că aș putea face ceva mai mult decât numai pentru studenții din facultatea noastră. Gândindu-ne la echipă, acesta a fost unul dintre lucrurile de care nu m-am izbit până la momentul coordonarii, la noi a fost destul de greu pentru că ediția de iarnă se desfășoară după proiecte mari, grele, iar oamenii sunt obosiți. Pentru mine, momentul-cheie a fost ședința cu liderii de divizie. Este foarte important să stabiliți de la început un traseu și să îl respectați în măsura în care puteți. Dacă aveți un început în forță (în special din punct de vedere al contactării), lucrurile o să vină de la sine. Încercați cât mai multe ieșiri ca să țineți echipa unită, mai ales că de abia v-ați cunoscut. La sfarsit este alt moment important, când vă duceți la cumpărături pentru cauză și, bineînțeles, când le oferiți. Atunci o să înțelegeți cât de mult înseamnă munca voastră. Încurajez participarea studenților la acest eventiment pentru că aici este vorba despre voluntariatul pur și sincer, te implici prin voluntariat indiferent dacă ești pe proiect sau doar participi la evenimente, pentru că bunătatea se duce în același loc de la fiecare, la cei care nu au o viata așa norocoasă precum noi. Plus că poți să ai parte de puțină distracție și să ieși din stresul facultății.”

Evenimente ediție de Crăciun 2019: Standul din facultate, Laser Tag, Seara de Jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Comedy night, Petrecere tematică.

Cauză ediție de Crăciun 2019:
-55 dintre copiii din Parohia Sf. Parascheva și Sf. Ioan Rusul, Sălaj, Sector 5;
-familia Vidroi care locuiește într-o cămăruță fără apă curentă;
-familia Păun cu cei nouă copii și doi nepoți;

Diana Mihai & Cristina Radu - februarie 2019

Diana Mihai: „Academia SpEranței este proiectul prin care am înțeles cu adevărat ce înseamnă voluntariatul și cât de frumos este să faci lucruri cu și pentru oameni. În cadrul ediției de Paște 2019, pe care am coordonat-o alături de Cristina, am organizat opt evenimente: Stand în facultate, Laser Tag, Petrecere, Campionat de baschet și de fotbal, Seara de jocuri, Escape Room și Comedy Night. Alături de o echipă frumoasă și entuziasmată, am reușit să creăm o ediție minunată, iar munca noastră s-a concretizat în fericirea adusă unor oameni pentru care ajutorul nostru a însemnat enorm. Cauza umanitară a ediției a fost Casa Ioana, organizație ce se ocupă cu sprijinirea victimelor violenței domestice și a familiilor fără adăpost. Academia SpEranței ocupă un loc special în sufletul meu și îmi doresc să evolueze cu fiecare ediție în plus.”

Cristina Radu: „Seara de Laser-Tag din cadrul Academiei SpEranței a fost primul eveniment la care am participat în postura de SiSCot junior, iar fericirea pe care am trăit-o în acele momente a fost foarte mare. Atunci am realizat că vreau și eu să dau mai departe această fericire și altor persoane, iar acesta a fost punctul de plecare când am avut dorința de coordonare a acestui proiect. Ediția de Paște 2019 a Academiei SpEranței - pe care am coordonat-o împreună cu Diana - a venit în ajutorul femeilor și copiilor care au fost victimele agresiunii domestice. Cu ajutorul echipei și a participanților am reușit să strângem o sumă considerabilă și astfel să aducem un zâmbet pe chipul unor persoane mai puțin norocoase.”

Evenimente ediție de Paște 2019: Stand, Laser Tag, Seara de jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Comedy night, Escape Room, Petrecere.

Cauză ediție de Paște 2019: Casa Ioana

Oana Diaconu & Andreea Istrate - noiembrie 2018

Oana Diaconu: „Academia SpEranței este un proiect deosebit și foarte drag mie. Scopul său, dar și bucuria resimțită după ce observi că efortul echipei a constituit un real ajutor, sunt sentimentele pe care le culegi din ochii copiilor (celora în a căror case am ajuns). În cazul ediției de Crăciun - 2018, am reușit să venim in sprijinul a 6 familii defavorizate. Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, împodobirea unui brad a avut o importanță deosebită pentru copiii care nu aveau posibilități. În opinia mea, contribuția aparent infimă a studenților în cadrul proiectului ajunge să fie un efort colectiv ce continuă să ne depășească așteptările cu trecerea fiecărei ediții. Din coordonarea Academiei SpEranței alături de Andreea am învățat să fiu mult mai organizată și mai conștientă că e important să lucrezi alături de echipa ta, susținerea fiind reciprocă.

Andreea Istrate: „Pentru mine Academia SpEranței este un proiect de suflet, cu și despre oameni. Nu știu exact cum să exprim în cuvinte sentimentele trăite pe tot parcursul organizării acestei ediții sau cele pe care le am în clipa în care scriu aceste rânduri. Uitându-mă în urmă și amintindu-mi, pasiunea și emoția cu care a fost organizată această ediție, mi se umple inima de fericire. Împreună cu Oana, am constatat că viețile sunt măsurate prin valoarea pe care o oferim altora, iar ediția aceasta, noi am gândit cu inima și am dăruit zâmbete. Cred că putem aproxima numărul de ore investite pentru ca acest proiect să se desfășoare cât mai bine sau putem aprecia succesul ediției în cifre, însă ceea ce nu putem măsura este entuziasmul, împlinirea sau satisfacția pe care am simțit-o în momentul în care am mers la familiile mai puțin norocoase și am realizat că un ajutor mic poate produce o bucurie imensă în preajma sărbătorilor de iarnă. Din punctul meu de vedere, scopul caritabil al acestui proiect determină oamenii, atât pe cei din echipă, cât și pe cei care participă la evenimentele desfășurate, să fie mai deschiși și dornici să facă un bine fără să aștepte ceva în schimb, să contribuie la strângerea de fonduri pentru o cauză umanitară. Totodată, apreciez enorm faptul că doamna profesor Mărăcine, alături de echipa de proiect a fiecarei ediții, își dedică o parte din timp pentru a aduce speranță în sufletul unor persoane defavorizate.

Evenimente: Stand, Laser Tag, Seara de jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Stand-up Comedy, Seara de teatru.

Alexandru Roșu & Razvan Mihai - februarie 2018

Răzvan Mihai: „Pentru mine, Academia SpEranței a însemnat primul proiect la care am luat parte chiar dacă nu eram în echipă. Am fost impresionat de scopul pe care îl are, acela de ajuta oamenii. Acesta a fost principalul motiv pentru care am vrut să coordonez un proiect. Cauza ediției trecute a fost o fată de la Cibernetică, aceasta având o problemă foarte gravă de sănătate.”

Alexandru Roșu: „Am ales să coordonez acest proiect împreună cu Răzvan Mihai, deoarece am fost marcați de extraordinara influență pe care o are ajutorul din exterior asupra unor oameni pe care cel mai probabil nu i-ai mai întâlnit până acum. Deși poate pare greu să conștientizăm acest lucru, a ne răpi o parte din timpul pe care îl considerăm atât de prețios, poate însemna pentru unii oameni mai mult decât ne-am putea imagina vreodată. Orice încurajare sau sprijin oferit poate fi o nouă rază de speranță pentru aceștia, oferindu-le suportul moral de a se reîntoarce la ceea ce noi considerăm o viață normală. Academia SpEranței este un proiect care răsună a voluntariat pur, îndreptându-și atenția către persoanele din medii defavorizate ce au nevoie de sprijin material sau moral. Proiectul oferă tuturor participanților la evenimente șansa de a dona cauzei fiecărei ediții, în apropierea sărbătorilor de iarnă și celor pascale. Pe lângă ajutorul propriu zis oferit celor defavorizați, se contribuie astfel și la dezvoltarea spiritului civic al studenților, aceștia fiind în general publicul țintă al evenimentelor noastre. Coordonarea acestui proiect a reprezentat una dintre cele mai frumoase și marcante perioade ale vieții mele, unde, alături de o echipă deosebit de frumoasă și unită, căreia țin să îi mulțumesc înca o dată, am reușit să ne punem pasiunile în practică și să ajutăm.”

Evenimente: Stand, Laser Tag, Seara de jocuri, Campionat de fotbal, Campionat de baschet, Stand-up Comedy.

Cauza: Cătălina Gherasim, absolventă CSIE în promoția 2018 și de asemenea fost SiSCot, diagnosticată cu glioblastom temporio-parietal drept.

Lorena Bodea & Bianca Botezatu - noiembrie 2017

Lorena Bodea: „Zâmbete, responsabilitate, muncă, recunoștință, ajutor, oameni. Academia SpEranței a însemnat multe lucruri pentru mine. A fost în primul rând un câștig, am câștigat oameni, momente. Am avut și de dat: timp, încredere, sprijin. Cred că toți cei care reușim să ajutăm Academia SpEranței să prindă contur simțim la un moment dat ceva din toate astea, însă din poziția de coordonator e imposibil să ratezi o stare. Academia SpEranței pentru mine nu este un proiect pe care l-am coordonat, e o poveste care m-a definit ca om. Nu uiți copilul care te întreabă, cu lacrimi în ochi: ”Promiți că te întorci?”

Bianca Botezatu: „Academia SpEranței reprezintă pentru mine un proiect de suflet, un episod de neuitat din parcursul meu în SiSC, o perioadă minunată plină de momente în care am luptat, alături de întreaga echipă, cu multă energie pentru a ajuta oameni care au mai multă nevoie decât noi. Căci acest proiect este despre oameni, despre puterea de a ajuta, despre dorința de a dărui, despre acele lucruri mici pe care noi le putem face pentru ceilalți. Academia SpEranței înseamnă pentru mine gesturi simple, bunătate și generozitate, însă mai mult decât atât, OAMENI FERICIȚI.”

Evenimente: Laser Tag, Campionat de fotbal, Stand, Seară de jocuri, Campionat de baschet, Stand-up Comedy.

Cauze: Asociația HelpAutism și 3 familii foarte sărace din București: familia Păun, familia Cazan și familia Baban.

Șerban-Cristian Baicu & Ginel Guiu - martie 2017

Ginel Guiu: „Proiectul acesta reprezintă, de departe, cel mai frumos moment din viața mea. Nu există nimic care să te facă să te simți la fel de împlinit ca acel moment în care te prezinți în fața copiilor cu lucrurile de care au nevoie, iar ei îți zâmbesc. Am fost îndrăgostit de zâmbete în această viață, dar nu cred că există vreun zâmbet care să îți atingă inima așa cum o fac cele ale copiilor pentru care zâmbetul în sine este o luptă. Într-adevăr, lupta pe care o porți și tu, ca membru în această echipă, pentru a trezi acele zâmbete, este extenuantă, dar uiți de ea imediat după ce a trecut, pentru că nu trebuie să te gândești de două ori la ce faci pentru a găsi puterea de a te sforța încă o zi.”

Șerban-Cristian Baicu: „Pentru mine Academia SpEranței a însemnat o perioadă în care lucrurile s-au întâmplat foarte repede și în care m-am dedicat 100% acestui proiect care mi-a arătat că, uneori, trebuie să te pui pe tine pe locul 2 pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât tine. Din punctul meu de vedere, Academia SpEranței reprezintă chintesența voluntariatului deoarece presupune să te dedici întru totul unei cauze și să lupți pentru aceasta. Desfășurarea proiectului presupune organizarea multor activități într-un timp relativ scurt, aspect ce poate genera stres, presiune și oboseală, însă toate acestea nu se pot compara cu răsplata pe care o primești la final: să vezi zâmbind niște oameni care poate uitaseră să facă acest lucru.”

Evenimente: Laser Tag, Campionat de fotbal, Stand, Seară de jocuri, Campionat de baschet, Stand-up Comedy.

Cauze: Cauze: Asociația HelpAutism și 3 familii foarte sărace din București: familia Păun, familia Cazan și familia Baban.